E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14276
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Vai SIA jāmaksā darbaspēka nodokļi?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2018
Janis

Labdien! Esmu darba ņēmējs SIA (pamatdarbs), kur par mani tiek nomaksāts IIN un sociālās apdrošināšanas nodoklis. Vēlos izveidot savu SIA, kur būšu vienīgais darbinieks, vai savā izveidotajā SIA arī būs nepieciešams maksāt IIN un sociālās apdrošināšanas nodokli?

A
atbild:
21. aprīlī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tas atkarīgs no nodokļa režīma izvēles. SIA ir juridiska persona un var izvēlēties darboties mikrouzņēmuma vai vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā.

Ja izvēlas maksāt mikrouzņēmumu nodokli, šis nodoklis ietver iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Vispārējā nodokļu režīmā SIA jāmaksā uzņēmuma ienākuma nodoklis, darba devēja obligātās sociālās iemaksas (VSAOI), riska nodeva, darba ņēmēja VSAOI, iedzīvotāja ienākuma nodoklis (IIN).

Likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts, ka darba ņēmējs ir arī komercsabiedrības valdes loceklis, ja atlīdzība ir faktiski noteikta, kā arī kapitālsabiedrības valdes loceklis, ja kapitālsabiedrībai taksācijas gada kārtējā mēnesī apgrozījums ir lielāks par pieckārtīgu minimālo mēneša darba algu, un kapitālsabiedrībā šajā mēnesī nav neviena darba ņēmēja vai visiem darba ņēmējiem obligāto iemaksu objekts ir mazāks par minimālo mēneša darba algu. Šādā gadījumā kapitālsabiedrības valdes loceklis veic VSAOI vismaz no minimālās algas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas