DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

EM valdībā jāiesniedz precizēta informācija par atbalstu ārvalstu kino uzņemšanai Latvijā

Finanšu ministrija, konstruktīvi sadarbojoties, kopā ar nozares atbildīgo Ekonomikas ministriju (EM) radusi risinājumu identificētajai problēmai, lai nodrošinātu normatīvajiem aktiem atbilstošu risinājumu ārvalstu kino uzņemšanas atbalstam Latvijā. Jāuzsver, ka pašlaik netiek mainīti nosacījumi ārvalstu kino uzņemšanas atbalsta sistēmai Latvijā, bet tiek strādāts pie pamatojuma, kā precīzāk aprēķināt papildu nodokļu ieņēmumu prognozēto apmēru, kas ir pamats apropriācijas palielināšanai.

Finanšu ministrija pozitīvi novērtē pēdējos gados sasniegtos rezultātus kino nozarē, tajā skaitā izveidotos atbalsta instrumentus ārvalstu filmu uzņemšanai, kas būtiski stimulē valsts attīstību un atpazīstamību un dod pienesumu ekonomikā. Vienlaikus ir ļoti svarīgi stingri ievērot normatīvajos aktos noteikto, nodrošinot, ka netiek uzņemtas saistības bez finansiāla seguma.

Atbalsta sistēma ir EM resora kompetencē, un normatīvais regulējums līdzfinansējuma piešķiršanai ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā ir noteikts Filmu likumā un Ministru kabineta noteikumos par kārtību, kādā ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā tiek piešķirts valsts budžeta līdzfinansējums. Savukārt Finanšu ministrija ir atbildīga par finansējuma plānošanu atbilstoši normatīvajiem aktiem valsts budžeta un finanšu vadības jomā.

Nepieciešamais finansējums tiks nodrošināts atbilstoši likumā “Par valsts budžetu 2024. gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam” Ekonomikas ministrijas budžeta programmā 28.00.00 “Ārējās ekonomiskās politikas ieviešana” 2024. gadam paredzētajam finansējumam, kā arī Likuma 59.pantā noteiktajam mehānismam. Par papildu nepieciešamo finansējumu 3 miljonu eiro apmērā, lai nodrošinātu valsts budžeta līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, ir konceptuāli panākta vienošanās ar EM, kas tuvākajā laikā virzīs jautājuma izskatīšanu Ministru kabinetā.

Ministrijai papildu finansējums būs pieejams pēc tam, kad Ministru kabinets pieņems lēmumu par apropriācijas palielinājuma apjomu, kā arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija to būs saskaņojusi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI