DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts militārai aizsardzībai austrumu pierobežā ir jāsniedz pārliecība arī par drošu vidi reģiona ekonomiskajai attīstībai 

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

19. aprīlī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sasauca Valsts prezidenta militārās padomes (Padomes) sēdi Rēzeknē, lai diskutētu par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) atbalstu pašvaldībām un sabiedroto spēkiem. Padomes dalībnieki Valsts prezidenta vadībā ar pierobežas vienpadsmit pašvaldību vadītājiem pārrunāja Latvijas austrumu robežas militārās aizsardzības nodrošināšanas pasākumus. Vizītes laikā Valsts prezidents tikās arī ar Zemessardzes 3. Latgales brigādes karavīriem un zemessargiem un apmeklēja NBS bāzes Rēzeknē un Lūznavā. 

Zemessardzes 3. Latgales brigādes štāba telpās Rēzeknē notika E. Rinkēviča sasauktā Valsts prezidenta militārās padomes sēde. Padomes sēdē tika apspriesta NATO vienību uzņemšanas Latvijā infrastruktūras, atbalsta nodrošinājuma un plānotā sabiedroto spēku uzņemšanas spēju attīstība. Kanāda ir apņēmusies līdz 2026. gadam Latvijā izvietot līdz 2000 karavīru un vadīt sabiedroto spēku brigādi Latvijā. Šī gada rudenī tiks rīkotas pirmās šīs brigādes mācības un kaujas gatavības novērtējums. Savukārt Latvija ir apņēmusies nodrošināt uzņemošās valsts atbalstu, tostarp izveidot jaunu militāro mācību poligonu “Sēlija”. 

Padomes sēdē Valsts prezidents tika informēts par NBS sadarbību ar pašvaldībām, lai nodrošinātu civilās aizsardzības rīcības un pasākumu plānus militāru apdraudējumu gadījumiem. Šādi plāni bija jāizstrādā visās pašvaldībās līdz š.g. janvārim, un jāuzsāk ikgadējs šo plānu pārbaudes mācību cikls sadarbībā ar NBS. 

Valsts prezidents arī aicināja 11 Latvijas austrumu pierobežas pašvaldību – Augšdaugavas novada, Alūksnes novada, Balvu novada, Daugavpils, Gulbenes novada, Krāslavas, Līvānu novada, Ludzas novada, Preiļu novada, Rēzeknes, Rēzeknes novada – vadītājus uz sarunu ar Padomes locekļiem. Saruna sniedza iespēju pašvaldībām uzklausīt NBS rīcības plānus valsts teritorijas un iedzīvotāju aizsardzības nodrošināšanai no “pirmā centimetra” un diskutēt par veiksmīgu sadarbību aizsardzības militārās infrastruktūras izveidošanai pierobežā. 

“Mums jāveido savas spējas, jāspēj uzņemt sabiedroto spēkus un jāizveido aizsardzības pozīcijas, lai mūsu spēks attur no vēlmes to pārbaudīt. Latvijas aizsardzības pozīciju pārākumam jāsniedz mums pārliecība, ka militāru draudu nav šodien un nebūs arī turpmāk. Tam ir nepieciešama aktīva spēju un infrastruktūras attīstība, bet tikpat svarīgi ir arī cieši sadarboties ar pašvaldībām gan aizsardzības joslas veidošanā, gan civilās aizsardzības nodrošinājumā, veidojot visaptverošu valsts aizsardzību. Valsts militārai aizsardzībai austrumu pierobežā ir jāsniedz ne tikai drošība iedzīvotājos, bet arī pārliecība par drošu vidi reģiona ekonomiskajai attīstībai,” uzsvēra E.Rinkēvičs. 

Vizītes laikā Valsts prezidents tikās ar Zemessardzes 3. Latgales brigādes štāba, 32. kājnieku bataljona un 36. kaujas atbalsta bataljona karavīriem un zemessargiem. E. Rinkēvičs iepazinās ar vienību uzdevumiem, dienesta apstākļiem un to attīstības plāniem NBS militārajās bāzēs Rēzeknē un Lūznavā. Valsts prezidents novērtēja vienību kaujas spējas un pateicās par izrādīto apņēmību valsts aizsardzības un drošības nodrošināšanā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI