DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Jārīkojas aktīvāk un jāpalielina finansējums, lai apturētu apputeksnētāju izzušanu

EP pieņēma rezolūciju par ES Apputeksnētāju iniciatīvu, prasot aktīvāku rīcību un lielāku finansējumu, lai apturētu apputeksnētāju skaita samazināšanos un sasniegtu zaļā kursa mērķus.

Pēc trešdien notikušajām debatēm Parlaments ceturtdien pieņēma rezolūciju, kurā atbalstīts pārskatītās ES Apputeksnētāju iniciatīvas mērķis – novērst savvaļas kukaiņu-apputeksnētāju skaita samazināšanos, jo tā apdraud cilvēku labklājību, lauksaimniecības ražīgumu, pārtikas nodrošinājumu un dabu kopumā.

EP deputāti atgādina par savu 2019. gada 23. oktobra rezolūciju par augu aizsardzības līdzekļu ietekmi uz medus bitēm un atsaucas uz pārskatīto Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) Bišu vadlīniju dokumentu. Viņi arī aicina Komisiju un EFSA veicināt pāreju uz holistiskāku un kontekstuālāku novērtējumu vides riskam, ko kukaiņiem, tostarp apputeksnētājiem, rada augu aizsardzības līdzekļi.

Atzīstot pirmās ES Appukteksnētāju iniciatīvas rezultātus, deputāti aicina Komisiju iekļaut šīs iniciatīvas secinājumus nākamajā Bioloģiskās daudzveidības stratēģijā un uzsver, ka pasākumi bioloģiskās daudzveidības samazināšanās novēršanai būtu jāveic arī ārpus aizsargājamām teritorijām.

Deputāti arī aicina Komisiju izvērtēt Kopējās lauksaimniecības politikas stratēģisko plānu atbilstību ES Apputeksnētāju iniciatīvas mērķiem, un šajos plānos iekļaut īpašu nodaļu, kurā aprakstīti konkrēti pasākumi savvaļas un mājas apputeksnētāju aizsardzībai. Viņi arī vēlas uzlabot apputeksnētāju monitoringu un līdz 2026. gadam izstrādāt īpašu apputeksnētāju rādītāju Kopējā lauksaimniecības politikā.

Tāpat EP deputāti arī vēlas līdz 2027. gadam pārtraukt tādu lauksaimniecības produktu importu, kas ražoti, izmantojot ES aizliegtus pesticīdus, jo tie var radīt nepieļaujamu kaitējumu apputeksnētājiem visā pasaulē.

Runājot par finansējumu, EP aicina Komisiju izvērtēt jaunus veidus, kā finansēt pasākumus, kas vajadzīgi ES apputeksnētāju iniciatīvas mērķu sasniegšanai, tostarp nākamajā Daudzgadu finanšu shēmā (pēc 2027. gada) izveidojot Dabas fondu. Viņi arī vēlas, lai Komisija ierosinātu īpašu budžeta pozīciju, kas atbalsta sistemātisku bioloģiskās daudzveidības uzraudzību, rādītājus un ziņošanu par panākto, tendencēm un spiedienu uz apputeksnētājiem katrā ES dalībvalstī. Tiek uzsvērta arī vajadzība pēc pētniecības, zināšanām un spēju veidošanas.

Visbeidzot, EP deputāti atzinīgi vērtē arī Eiropas pilsoņu iniciatīvu "Glābiet bites un lauksaimniekus!", norādot, ka iedzīvotāju prasības ir ātri un efektīvi jāpārvērš politikā.

Vispārēja informācija

ES Apputeksnētāju iniciatīvas pārskatīšana papildina Dabas atjaunošanas likumu un ir būtiska Bioloģiskās daudzveidības stratēģijas, stratēģijas "No lauka līdz galdam" un Eiropas zaļā kursa sastāvdaļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI