DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
12
12

LIZDA: Par kādu tiesisko paļāvību pedagogi var būt droši?

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Zane Bitere, LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aktīvi sekos līdzi jaunā – nākamā gada – budžeta pieņemšanas gaitai, nepieļaujot, ka pedagoga zemākā mēneša darba algas likme neatbilst darba algas paaugstināšanas grafikā noteiktajai likmei.

Ministru kabinetā (MK) 2019. gada 18. jūnijā tika apstiprināti sen gaidītie grozījumi MK noteikumos Nr. 445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” (MK noteikumi Nr. 445), paredzot no 1. septembra palielināt pedagogu minimālo atalgojumu no 710 uz 750 eiro par likmi.

Algu paaugstināšanai – atbilstoši pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafikam – bija nepieciešami 7,7 miljoni eiro (plānoto 9,4 miljonu eiro vietā). Bet turpmāk katru gadu šim mērķim būs nepieciešami 23 miljoni eiro, ko patlaban valdība MK sēdē vēl nav apstiprinājusi normatīvajos dokumentos. Tas nozīmē – valdība šobrīd negarantē, ka pedagogu zemākā mēneša darba algas likme no 2020. gada 1. janvāra tiks saglabāta esošajā apjomā.

Par kādu tiesisko paļāvību pedagogi var būt droši, ja par zemākās mēneša darba algas likmes (750 eiro) nodrošinājumu pēc 2019. gada 31. decembra vēl tiks diskutēts 2020. gada budžeta pieņemšanas laikā?

LIZDA cer, ka politiķi būs konsekventi pedagogu atalgojuma jautājumos, jo jau 2019. gada 20. februārī LIZDA Padomes ārkārtas sēdē ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš un izglītības ministre Ilga Šuplinska solīja, ka algu paaugstinājums noteikti būs prioritāte no 2020. gada 1. janvāra.

LIZDA akcentē: Valdības rīcības plāna Deklarācijas par A. K. Kariņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanai 127.1. uzdevumā kā darbības rezultāts minēts “nodrošināta pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes palielināšanas grafika izpilde, sākot ar 2019. gada septembri”.

LIZDA uzskata, ka pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes paaugstināšana ir bijusi politiķu debašu centrā. Loģisks būtu nākamais solis – tehniski ieplānot tam paredzēto finansējumu turpmākajos gados, jo no 2020. gada 1. septembra pedagogu zemākajai darba algas likmei, pamatojoties uz spēkā esošajiem normatīvajiem tiesību aktiem, ir jābūt 790 eiro.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI