DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2018
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgā notiks Tuberkulozes dienai veltīti bezmaksas pasākumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 19.marta līdz 27.martam jau ceturto gadu Rīgā notiks pasākumi, kas veltīti Tuberkulozes (TB) izplatības ierobežošanas dienai, kas visā pasaulē tiek atzīmēta 24. martā. Šo pasākumu laikā iedzīvotājiem bez maksas tiks piedāvātas speciālista konsultācijas par TB un plaušu veselību, kā arī būs iespēja veikt krēpu testa izmeklējumus.

TB ir ārstējama slimība, tomēr tā ir viena no desmit bīstamākajām infekcijas slimībām pasaulē, kas ik gadu paņem vairāk nekā 1,5 miljonu cilvēku dzīvību. 2015. gadā Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas Reģiona birojs pieņēma Rīcības Plānu tuberkulozes ierobežošanai, kas ir saistošs visām dalībvalstīm, tai skaitā arī Latvija. Plāns paredz līdz 2025. gadam, salīdzinot ar 2015. gadu: par 75 % samazināt TB izraisītās nāves, par 50 % samazināt jaunatklāto TB gadījumu skaitu un pilnībā novērst katastrofiskās izmaksas indivīdiem un ģimenēm, kurus skārusi TB.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2017. gadā ar TB pirmreizēji saslimuši 483 cilvēki, tikmēr 2016. gadā jauno saslimušo gadījumu skaits bija 560. Latvijā ar katru gadu saslimstība ar TB pakāpeniski samazinās, tomēr joprojām esam PVO Eiropas Reģiona augstas saslimstības prioritātes 18 valstu grupā un speciālisti atzīst – priekšā vēl daudz izaicinājumu, lai pietuvotos PVO noteiktajiem kritērijiem.

Daktere Līga Kukša, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Multirezistentas TB nodaļas vadītāja: "Pat, ja šobrīd mēs redzam, ka situācija ar TB saslimstību uzlabojas, šis noturīgums var būt tikai šķietams. Efektīvākā TB profilakse ir atklāt, ārstēt un izārstēt pilnīgi visus pacientus. Diemžēl, ik dienas mēs sastopamies ar jauniem izaicinājumiem – novēlota diagnostika, būtisks psihosociālā atbalsta trūkums pacientiem ārstēšanās laikā, kas veicina vāju pacientu piesaisti ārstēšanai un noved pie TB izraisītāja baciļa nejutību pret zālēm. Tā kā TB visbiežāk skar cilvēkus ar dažādiem medicīniskiem riska faktoriem, tajā skaitā pazeminātu imunitāti, kā galveno aktualitāti pašreiz ir jāatzīmē HIV infekcijas pieaugumu Latvijā. TB/HIV īpatsvars pirmreizējo TB gadījumu vidū 2017. gadā sasniedzis 10.9 %, kas pēc PVO kritērijiem, norāda uz koncentrētas TB/HIV epidēmijas situāciju valstī".

Latvijā TB diagnostika un ārstēšana ir valsts apmaksāta, bet mediķi atzīst – šī komplicētā slimība nes sev līdzi daudzus pārbaudījumus gan pacientiem, gan viņu ģimenēm ārstēšanās laikā. Dr. Kukša: "Sniedzot pacientam tikai TB zāles, mēs nevaram nodrošināt veiksmīgu iznākumu. Mums ir jādomā par integrētu pieeju - katra pacienta un viņu tuvinieku izglītošanu, pacientu psiholoģisko un sociālo atbalstu komplicētās ārstēšanas laikā, lai iespējami samazinātu nelabvēlīgo faktoru, vides un sociālo apstākļu kopumu, kas kavē pacienta atlabšanu".

Inficēties ar TB var ieelpojot baciļus, kurus izplata ar plaušu TB slims cilvēks klepojot, šķaudot, dziedot, smejoties vai runājot. Šie baciļi var saglabāties gaisā nevēdinātās telpās pat vairākas stundas. Aptuveni 90 % gadījumu ieelpojot TB baciļus cilvēka organisms ir spējīgs ar tiem cīnīties un novērst baciļu attīstību TB slimībā. Baciļi paliek cilvēka organismā neaktīvi un šādu stāvokli sauc par latentu TB infekciju. TB slimība attīstās aptuveni 10 % gadījumu. TB slimības attīstība ir cieši saistīta ar novājinātu imunitāti - blakus saslimšanām, neveselīgu dzīvesveidu, ilgstošu stresu, neatbilstošu uzturu, smēķēšanu, narkotiku lietošanu, pārmērīgu alkohola lietošanu, un citiem faktoriem.

Visbiežāk sastopamie TB simptomi ir klepus, kas nepāriet 2-3 nedēļas, ar vai bez krēpām, svīšana naktīs, nepamatots svara zudums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, elpas trūkums, sāpes krūtīs, apetītes zudums, pastāvīgs nogurums un nespēks.

Lai veicinātu sabiedrības informētību par TB, kā arī atgādināt par veidiem, kā stiprināt plaušu veselību, septiņas dienas Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās tiks nodrošinātas speciālista konsultācijas. Pēc nepieciešamības būs iespēja veikt izmeklējumu krēpu izmeklējuma testu. Akcijas laikā līdz 3.aprīlim darbosies Latvijas Tuberkulozes fonda informatīvais tālrunis 26626161, uz kuru zvanot darba dienās, no plkst. 9.00 līdz plkst. 17.00, būs iespēja saņemt informāciju par Pasaules Tuberkulozes dienai veltīto pasākumu precīziem norises laikiem un vietām.

Norises vieta Adrese Datums Laiks Pasākums
Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istaba Slokas iela 161, Rīga 19.03.2018. 11:00-16:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi, iespēja veikt krēpu testu
Šarlotes iela 1B, Rīga 20.03.2018. 11:00-19:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi, iespēja veikt krēpu testu
Gaiziņa iela 7, Rīga 21.03.2018. 10:00-15:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi, iespēja veikt krēpu testu
12:00-15:00 Plaušu rentgenoloģiskā izmeklēšana (nodrošina Veselības centrs 4)
Aptiekas iela 8, Rīga 22.03.2018. 10:00-16:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi, iespēja veikt krēpu testu
Aglonas iela 35/3, Rīga 23.03.2018. 10:00-16:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi, iespēja veikt krēpu testu
Biedrība "DIA+LOGS", atbalsta centrs visiem, kurus skar HIV/AIDS" Dzirnavu iela 135, Rīga 26.03.2018. 12:00-18:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi, iespēja veikt krēpu testu
27.03.2018. 12:00-18:00 Speciālista konsultācijas par tuberkulozi, iespēja veikt krēpu testu

Akciju organizē Rīgas domes Labklājības departaments, sadarbībā ar Latvijas Tuberkulozes fondu. Visi minētie pasākumi ir pieejami bez maksas, un iepriekšējs pieraksts apmeklējumam nav nepieciešams.

Plašāka informācija:

www.veselsridzinieks.lv

www.tuberkuloze.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI